Zoom Tutorial 2. - Tanároknak, oktatóknak

Zoom Tutorial 2. - Tanároknak, oktatóknak
Az előző cikkemre rengeteg pozitív visszajelzés és építő jellegű kritika érkezett. Ezeken felbuzdúlva jutottam arra az elhatározásra, hogy jobban beleássam magam a Zoom program használatába.
Image
Ha megvagy a regisztrálással és már túl vagy első online órádon is, de szeretnéd kicsit egyszerűsíteni az életed, több különböző csoportod/osztályod van és jó lenne átláthatóvá tenni az egész rendszert, akkor ez a cikk neked szól!

A következőkben megmutatom neked, miként tudod időzíteni az óráidat, betenni őket a Google naptáradba, hogy tudod rá meghívni a diákokat de magának a 'Meeting Room'-nak a funkcióit is átnézzük együtt. (Amennyiben diákként/hallgatóként olvasod most ezt a cikket, számodra is készítettem egy útmutatót amit IDE kattintva olvashatsz el. )
1

Egyszerre több 'Contact' hozzáadása

Az egyik legnagyobb fejtörést az okozta, hogy a kontaktokhoz csak egyesével lehet hozzáadni az ismerősöket.
Ha bejelentkeztél a programba, kattints a felső sorban a 'Contact' menüpontra. Itt bal oldalon találsz egy kis + jelet. Kattints rá, ekkor felugrik egy ablak ahol ugye alapból hozzáadnád egyesével a diákok/hallgatók email címét. Ennek az ablaknak a bal alsó sarkában találod a következő feliratot: 'Copy invitation'. Kattints rá, ezzel máris kimásoltad a meghívót amit el kell küldened azoknak akiket a Zoom-os kapcsolataid között akarsz tudni.
Image
Miután rákattintottál menj a levelező felületedre - nem a postára - és nyiss egy új levelet. Ide másold be a CTRL+V billentyűkombinációval a kimásolt meghívót. Egy angol szöveget fogsz látni. Benne 2 linkkel. A szövegeket átírhatod, de a linkeket semmiképp ne töröld ki. A hallgatóid/diákjaid ugyanis erre a linkre kattintva fogadhatják majd el a te felkérésed és így kerülnek be a kontaktjaid közé. 

Érdemes a levelet egyszerre egy osztálynak/csoportnak kiküldeni. Ha van levelező listád akkor az ugye mégkönnyebb. A gmail erre tökéletesen alkalmas, hiszen ott csak el kell kezdened begépelni a neveket és kidobja a lehetséges email címeket amik közül választva könnyedén a címzettekhez adható akit keresel.

FONTOS!!  Ezt akkor tedd meg, amikor már biztos vagy benne, hogy a diákjaid/hallgatóid mind felregisztráltak a programba és elküldték neked azt az email címet amivel regisztráltak.
2

'Osztály chat' létrehozása

A Zoom 'Chanel' funkciójával létre tudsz hozni az osztályodnak/csoportodnak egy szobát.
Ezt úgy tudod megcsinálni, hogy a 'Contact' menüpontra kattintasz és azon belül ugyanúgy ahogy eddig, a kis + jelre. A legördülő menüben azonban már a második menüpontra kell kattintanod, a 'Create a channel' feliratra. Ekkor felugrik egy ablak ahol a csatornád nevét és a meghívottakat adhatod meg, valamint néhány beállítást is elintézhetsz.
Image
Ha mindent beállítottál és mindenkit hozzáadtál akit akartál akkor annyi a dolgod, hogy rákattints a 'Create Channel' feliratú gombra. Ezzel kész is van a Zoom csatornád. 

Hogy ez mire jó? Én főleg alsótagozatos pedagógusoknak javaslom akik egymaguk tartanak szinte minden órát az osztályuknak vagy olyan oktatóknak akiknek egy állandó csoportjuk van. Ezeknek a csatornáknak ugyanis egy kattintással tudtok indítani 'órát'. A képen láthatod, hogyan.
Érdemes persze egyeztetni az időpontokat, de egyébként zseniális. Annál is inkább, mert az esetlegesen elküldendő dokumentumokat, fájlokat vagyis a házifeladatot itt eltudjátok küldeni az egész csoportnak egyszerre. Mindenki megkapja, nem lehet hadakozni, hogy "rosszul írtam fel"... :D
2

'Órarend' létrehozása

Szerencsére megteheted, hogy előre időzíted az óráidat, integrálod azt például a Google Naptáradba és a naptárt megosztod a diákjaiddal.
Ez lesz az egyik leghosszabb rész, de nem kell megijedni tőle. Fogom a kezed és végig vezetlek rajta lépésről lépésre.

Előkészületnek ellenőrizd, hogy az email cím amivel regisztráltál rendelkezik naptár funkcióval. Google (gmail) és Outlook felhasználók előnyben. Annál is inkább, hiszen a Zoom ezt a két levelező rendszert biztosan támogatja. 

Mindenekelőtt hozz létre egy külön az osztályod, csoportod, tanfolyamod nevét viselő naptárt (például) a Google Naptáradban. (Képek segítenek.)
Ha meg vagy az új naptárral akkor menj a Zoom programba - de ne zárd be a naptárat - és jelentkezz be, ha eddig nem tetted volna meg. 

A porgramon belül kattints a menüben a 'Meetings' menüpontra és itt a már jól ismert kicsit + jelre. A felugró menüben pedig válaszd a 'Schedule meeting' menüpontot. Ha rákattintottál, felugrik egy egész nagy ablak, benne egy rakás beállításra váró és megadandó infóval. Ezekben a képek segítenek.
Tehát ahogy az utolsó képen is olvashattad, ha mindent jól csináltál, felugrik egy böngésző ablak ahol a Google felhasználóddal engedélyezni kell a Zoom hozzáférését a fiókodhoz. Ez olyan, mintha valahova a Google-lel jelentkeznél be. Néhány kattintás és túl is vagy rajta és be jön a Google Calendar eseményszerkesztő felülete az előadásod/órád részleteivel.
Ha ez is megvan, akkor már csak az van hátra, hogy a diákjaiddal megoszd a naptárat.
3

'Meeting room' átnézése - Tippek!

A Zoom programnak rengeteg funkciója és persze kiegészítője is van amikre sajnos nem tudok mindre kitérni. Azonban pár tippet megmutatok, amivel megkönnyítheted az előadásaid/óráid megtartását.
Ahogy a képen is látod, van bőven amivel lehet játszadozni, kísérletezni. 
  • A mikrofonod és kamerád ki/be tudod kapcsolni.
  • Utólag is hozzáadhatsz valaki ha az illető lemaradt vagy elkeverte a meghívóját.
  • Megtudod osztani a képernyődet.
  • Tudsz írásban is (chat-en) beszélgetni a résztvevőkkel, akár úgy is, hogy csak az egyikőjüknek írsz.
  • Tudsz nekik fájlt küldeni.
  • Le tudod őket némítani, akár egyszerre is mindnyájukat.

Mind közül szerintem a legizgalmasabb a képernyőmegosztás. Ezzel ugyanis megmutathatod a diákjaidnak vagy hallgatóidnak, hogy mit csinálsz. Természetesen nem kell mindent megmutatnod. Amikor a fenti képen látható zöld gombra kattintasz, felugrik egy ablak, ahol kiválaszthatod, hogy pontosan mit szeretnél megosztani velük. Ők pedig csakis azt fogják látni, tehát a többit amit csinálsz - például, hogy matatsz a fájlok között - azt nem. Zseniális, igaz?

Persze megoszthatod a teljes tevékenységedet ha esetleg arra van szükséged. Az alábbi képen láthatod, hogy pontosan miről is beszélek.
4

Felmerült probléma

Az eddig visszajelzések alapján az eddig felmerült legnagyobb technikai probléma az volt, hogy a rendszer kiírta, hogy a kamera és a program nem csatlakoznak. Erre sajnos nem találtunk más megoldást, mint a jó öreg "kapcsold ki és kapcsold be" módszert, vagyis egyszerűen tárcsázz újra ha ez bekövetkezik.
5

Így készülj fel műszakilag az órádra!

Csak néhány jótanács mielőtt belevágsz!
  • Ellenőrizd az internetkapcsolatod. A szakadatlan online oktatáshoz elengedhetetlen a jó net.
  • Azt javaslom használj fülhallgatót vagy fejhallgatót. Nem csak a körülötted lévő zajokat zárja ki, de jobban fogod hallani a diákokat is és a körülötted lévőket sem zavarod.
  • Legyenek nyitva a megfelelő programok ha esetleg tervezed, hogy megosztod a képernyődet. Választani csak az éppen futó programok közül tudsz.

Ezzel a végére értünk a tanároknak szóló részletes bemutatásnak. Bízom benne, hogy ezután méginkább hasznotokra lesz ez a jó kis program.

Sok sikert! Kérlek jutassátok el mindenkinek akinek szüksége lehet erre a segítségre!

Íratkozz fel a hírlevelemre

Publish modules to the "offcanvas" position.