Zoom telepítése - Tutorial

Zoom telepítése - Tutorial
Eredetileg nem ezt terveztem első cikkemnek, de a közelmúlt és jelen események fényében létfontosságúnak tartom, hogy megírjam. Az alábbiakban a Zoom nevű programról olvashattok egy rövid bemutatót és útmutatót a telepítéséhez. Azoknak a pedagógusoknak - és bárkinek akinek szüksége van egy ilyen programra - szeretnék segíteni ezzel akik egy picit lemaradtak az utóbbi években az informatika terén, de kénytelenek otthonról oktatni. Persze azon fiatalok szülei is hasznát veszik majd akiknek koruk okán nincs még közösségi médiás profiljuk de le kell ülniük a gép elé tanulni.

Hogy mi is a Zoom?

A Zoom egy online konferencia program. Röviden. Cégek használják videókonferenciákra vagy chat konferenciákra de tökéletesen alkalmas a tananyag leadására is. Az egyik felhasználó létrehoz egy chat vagy videó chat szobát és meghívja a többieket akik csatlakozhatnak ehhez. Az a felhasználó aki létrehozta a szobát lát és hallhat mindenkit, ahogy el is némíthat bárkit és ki is teheti a szobából/teremből.
Zoom kép 1
Lássuk akkor a telepítést, bejelentkezést és csatlakozást lépésenként.
1

Regisztráció

Első lépésként regisztálnod kell a programra. Ha az alábbi gombra kattintasz, azonnal a regisztrációs oldalra kerülsz,. Kattints nyugodtan a gomb egy másik lapra visz a böngészőben, tehát ez az oldal nem fog eltűnni. Ahová kerülsz, a megfelelő helyre írd be az email címed és kattints a 'Sign Up' feliratra. Ügyesebbek regisztrálhatnak Google vagy Facebook profilukkal.
Image
Ha beírtad az email címed és rákattintottál a 'Sign Up' gombra, felugrik egy ablak amin egy sárga gombon az áll 'Comfirm'. Erre katt. Eltűnik a felugró ablak és alatta az üzenet arról tájékoztat, hogy elküldtek az általad megadott email címre egy üzenetet ahol a regisztrációdat tudod megerősíteni. Tehát menj a levelező rendszeredbe és keresd meg ezt a levelet, ha nem találod, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is. Ha meg van, nyisd meg és kattints a kék 'Activate Account' gombra vagy az alatta szereplő linkre. Ekkor egy újabb ablak jelenik meg ahol meg kell adnod a neved és a jelszavad a megfelelő helyre. A kép segít.
Image
Ha beírtál mindent akkor katt az alsó sárga gombra amire az van írva, hogy 'Continue'. Ekkor egy következő lapra visz a program ahol azt a feliratod fogod találni a képtől jobbra, hogy 'Don't Zoom Alone'. Erre egyelőre most nincs szükséged, egyébként itt tudnál meghívni másokat a program használatára az email címükön keresztül. Te most vidd a tekinteted az alsó sárga gombra amire az van írva, hogy 'Invite' (de ne erre kattints!) és nyomd meg a mellette lévő, alig látható 'Skip this Step' gombot. Ezzel átugrod ezt a lépést és mész a következőre ahol a kép mellett jobbra a 'Start your test meeting' felirattal találkozol. Itt szintén a sárga gomb mellett lévő gombra kattints, a 'Go to my account' felirattal. Ezzel a felhasználódhoz jutottál és a regisztrációd sikeresen befejeződött. De még nem vagy kész, bár már nincs sok hátra!
2

Program telepítése

Második lépésként a programot kell telepítened. Igen, alapból a böngészőben megnyitott felületen is képes lennél online oktatást tartani de ezt elég macerás minden alkalommal megkeresni. Jobban jársz ha letöltöd és telepíted a programot.
Az alábbi gombokra kattintva kiválaszthatod a verziót amelyiket telepíteni szeretnéd.
Ha telepítetted a programot, be kell jelentkezned. Ezt azon a módon tudod megtenni, ahogy regisztráltál. Tehát ha email címmel és jelszóval tetted ezt meg akkor itt is az email cím és jelszó megadásával tudsz bejelentkezni, de ha Google vagy Facebook fiókoddal tetted ezt meg akkor azokkal a gombokkal kell itt is tovább menned. (Utóbbi esetben fel fog ugrani egy böngésző ablak ahol ki kell választanod a felhasználód vagy jóváhagyni azt.) Ha mindent jól csináltál, az alábbi képen látható felülettel kell találkoznod.
Image
Igaz,mobilon egy picit másképp néz ki, de ugyanilyen színekkel és ikonokkal kell találkoznod. 

Amennyiben olyan fiatalnak, kisdiáknak a szülőjeként/gondviselőjeként olvasod ezt a cikket aki még alsós és nincs saját email címe vagy Facebook profilja és már túl vagytok a program telepítésén, akkor a legjobb ha IDE kattintasz. Írtam ugyanis egy cikket ami kifejezetten nektek szól.
3

Ha oktató vagy

Ez a lépés azoknak szól, akik oktatni kívánnak vagy házigazdák szeretnének lenni egy videókonferencia létrehozásánál.
Fontos, hogy szükséged lesz az összes résztvevő email címére és arra, hogy ők is regisztráljanak és telepítsék a programot. Ez persze némi macerával jár de így kerülhető el legegyszerűbben, hogy bárki is lemorzsolódjon vagy lemaradjon egy óráról/előadásról. Ha megvan minden előfeltétel, kattints a program felső sávjában a 'Contacts' feliratra majd kövesd az alábbi képen látható utasításokat.
Image
A felugró ablakba írd be az email címet és nyomj az 'Add Contact' gombra amikor kékre vált, majd a szintén kék ok gombra. Ezzel máris hozzáadtad az első embert a kapcsolataidhoz.

Ha mindenkit hozzáadtál, akkor elkezdheted összehozni az első online közvetítésedet. Ezt az alábbi galériában szereplő képeket végignézve a rajtuk szereplő utasításokat követve teheted meg.
Ha megcsináltál mindent és nem érted, miért nem látnak téged, kattints az alsó soron lévő piros vonallal áthúzott kamera ikonra. Ekkor megjelensz a képernyődön nagyban és a többieket is látni fogod kicsiben. Érdemes a 'beszélgetés' ablakot teljesképernyős kiterjesztésben használni.
4

Ha részt kell venned egy oktatáson

Ha diák/hallgató vagy és részt kell venned egy online kurzuson akkor a regisztráció, telepítés és bejelentkezés után neked a következő a teendőd.
Fogadd el az oktatód által küldött felkérést, hogy bekerülj a kapcsolati rendszerébe és biztosan ne maradj le egyetlen előadásról sem.
Image
Ha elfogadtad a felkérést, fontos, hogy a megbeszélt időpontban legyél bejelentkezve a Zoom programba. Érdemes lehet néhány perccel előtte már online lenni. Amikor az óra kezdődik, a képernyődön megjelenik egy felugró ablak, mintha egy hívás érkezne. Itt a zöld gombbot választva tudsz csatlakozni az előadáshoz. Ha a piros gombra nyomsz, elutasítod a hívást és valószínűleg lemaradsz az egészről.
Image
5

Amit fontos tudni!

Van néhány dolog amivel mindenképpen tisztában kell lenned ha használni szeretnéd ezt a programot.
  1. Amint látod a programnak van fizetős verziója is. Te most az ingyenes verzióra regisztráltál. Ezzel egyszerre maximum 40 perces órákat tarthatsz ha kettő vagy annál több ember néz téged.
  2. Ha csak egy embernek tartasz külön órát akkor bármeddig tarthatod az ingyenes verzióval is.
  3. Le tudod némítani a téged nézőket, hogy ne zavarjanak.
  4. Ki tudod kapcsolni a saját mikrofonodat ha nem akarod, hogy a tanár vagy a többi diák hallja amit mondasz.
Akad még néhány okos kiegészítője a programnak amit a következő videó és Youtube csatorna bemutat neked.
Amennyiben maradt kérdésed vagy valami nem megy, keress meg bátran a kapcsolati menüponton keresztül vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen és igyekszem segíteni téged a problémád megoldásában.

Íratkozz fel a hírlevelemre

Publish modules to the "offcanvas" position.