Renderforest - készíts animációt, grafikákat, mockup-okat könnyedén

Renderforest - készíts animációt, grafikákat, mockup-okat könnyedén

A Renderforest-et 5 nagy részre lehet felosztani. Ezek a Logókészítés, Videó/Animációkészítés, Mockupkészítés, Honlap- és a Grafikakészítés. A legjobb az egészben, hogy mindezt letöltés nélkül, a böngésződön keresztül elérheted és használhatod. A regisztráció rendkívül egyszerű és az adataidat természetesen később bármikor frissítheted. 

Az alapok

Kezdjük az elején. A Renderforest.com-ot az alábbi gombon keresztül eléred. A jobb felső sarokban a "Sign in" gombra kattintva eljutsz a bejelentkezési felületre. Ez azért van így mert alapból egy sima Google vagy Facebook bejelentkezéssel már kész is van a felhasználód. Azonban a felugró ablak alján lévő "SIGN UP" felirattal felregisztrálhatsz a már jól megszokott módon is. Szerintem ennek több értelme van ez esetben, mert eleve megadhatsz minden adatot és később ezzel már nem kell törődni. 

Image

Logó

Miután felregisztráltál, megerősítetted az email címed és bejelentkeztél a rendszer alapból a "Create Video" vagyis a Videó készítés felületre visz. Esetünkben ez leginkább animációt jelent. Én azonban a fenti menüt balról jobbra követve megyek végig a funkciókon, ezért most a "Make logo" menüponttal kezdünk. 

Ide kattintva egy úgynevezett logó generátorral találod szemben magad ahova beírva a vállalkozásod nevét rá kell nyomnod a "Get my logo" feliratú sárga gombra. Ezek után megadhatsz egy szlogent vagy alcímet (ezek még mind lehetnek magyarul) valamint egy leírást (ez menjen angolul) mert a logódat egy program fogja legenerálni az alapján amit Te oda beírtál. Legalábbis figyelembe veszi, de persze nyugodtan üresen is hagyhatod. Innen a "Next" gombra kattintva tudsz továbbmenni. Így eljutsz arra a felületre ahol választhatsz a különböző stílusok közül. Egyszerre maximum 3 stílust jelölhetsz ki de szerintem érdemes egyesével végigmenni rajtuk, illetve választhatod azt a funkciót is, hogy "I feel lucky". Ezzel egy AI-ra, vagyis egy Mesterséges Inteligenciára hagyod a választást. Persze még ekkor sincs minden veszve mert ez nem azt jelenti, hogy a gép odadob neked egyetlen verziót, hogy aztán oldd meg. Nem! Még ezek után is rengeteg különbő verziót kínál fel amiknek majdnem mindnek van alverziója és még ezeket is fogod tudni szerkeszteni. Betűméretet, betűtípust, színt, ikont és elrendezést tudsz változtatni mielőtt letöltöd a logód. Sőt megnézheted mockup-okon is, hogy mondjuk hogy nézne ki az adott logó egy pólóra nyomtatva vagy egy borítékon, esetleg névjegykártyán.

Renderforest logó készítés

Ha pedig előbb szeretnéd átböngészni a különböző verziókat a logókból és nem a generátort használni, akkor egyszerűen a kék sorban megjelenő különböző típusokra leszűrve nézegetheted őket. Így egy már kész logót választhatsz és rákattintva egyből a szerkesztőbe juthatsz, hogy elvégezd az utolsó simításokat.

Videó

A videó kiválasztása és a videó elkészítése egy picit másképp néz ki. A kék sávban itt is tudsz válogatni a stílusok között. Rengeteg minden van, íme csak néhány: Magyarázó videók, Youtube videók, Intrók, Logó animációk, Slideshow-k, Prezentációk, Zene vizualizációk és ezeknek még egy csomó altípusa. A típusok kiválasztásával könnyebb kiválasztani, hogy melyik videóval szeretnénk dolgozni. Arra kell odafigyelni, hogy nem mindegyik "csomag" tudja ugyanazt. Ha rákattintasz a kiszemelt típusra, átkerülsz egy felületre ahol az adott típus bemutatásával találkozol. Van egy videó róla, némi leírás és adatok. Például, hogy hány különböző verzió van belőle vagy, hogy hányan használták eddig. (Ez nem azt jelenti, hogy ennyi kész videó kering ezzel a típussal a neten, hanem, hogy ennyien készítettek már vele videót de ebben benne vannak a nem publikáltak is.) De azt is itt tudhatod meg, hogy hány különböző jelenetet tartalmaz a csomag. Van olyan 3D animáció amiben több mint 900 különböző jelenet van. 

Image

Miután kiválasztottad, rákattintottál és megnézted a leírását az animáció csomagnak, a kezdéshez a "Create Now" gombra kell kattintanod. Ekkor egy újabb felületre kerülsz ahol a legtöbb esetben 3 opció közül választhatsz:

  1. "Add Scene" - Ebben az esetben te választod ki a jeleneteket és rakod be az idősávba.
  2. "Load a Preset" - Itt kész videósablonok közül tudsz választani és azokat a magad képére formálni.
  3. "Type your script" - Ha erre kattintasz egy leírást kell megadnod angolul, egy forgatókönyvet és a program generál egy videót az adott animáció csomag jeleneteiból amit utána szerkeszthetsz. (Kicsit olyan mint a logónál a generáló.)

Nem mindegyik csomagnál látod mint a három funkciót. Ez azért van, mert vannak olyan csomagok amiknek nincs olyan sok jelenete vagy eleve készen vannak és te csak a képet, szöveget, zenét tudod módosítani.

Videószerkesztő

Ha megvannak a jelenetek amikkel dolgozni szeretnél (később is tudsz hozzáadni és elvenni is) akkor a szerkesztőbe kerülsz. Ezen a felületen felül a kék sávban látod a munkafolyamat lépéseit (Edit, Style, Color, Music, Preview). Mindegyik lépésnél mást tudsz szerkeszteni állítani. A legtöbb jelenetnek/diának tudod állítani a hosszát, képet tudsz hozzáadni vagy szöveget. Tudod állítani a színeket, a diák közti átmenetet, zenét adhatsz hozzá de még Te magad is alámondhatod a szöveget. A végén pedig lehetőség van egy ingyenes előnézetre. Ha eljutsz idáig akkor a porgram elkészíti neked a videót a jobb alsó sarokban egy Renderforest vízjellel. Ennek az URL-jét megosztva megtudod mutatni másoknak, illetve van Megosztás funkció is amin keresztül a különböző socialmédia felületeken is megoszthatod de ezen a verzión még ott lesz az a vízjel. A vízjel eltűntetéséhez és a videó jobb minőségű letöltéséhez elő kell fizetned a programra. 

Mockup

Ehhez a részhez először tisztáznunk kell, hogy mi is az a Mockup! Ha szó szerint szeretnénk lefordítani a „mockup”-ot, azt kapnánk, hogy makett, vagy mintadarab. A grafikai tervezés világában viszont inkább egy kreatív sablonnak lehetne nevezni, amely látványtervek elkészítésére alkalmas. A már sokszor említett kék sávban tudsz választani a különböző stílusok közül, de a keresőben rá is kereshetsz egy konkrét típusra. A felsorolásban csomagok vannak amik egyenként több képet tartalmaznak. Ha ráviszed az egered a képre, mutatja, hogy hova és hány képet tudsz feltölteni, elhelyezni az adott grafikán/mockup-on. Ha rá is kattintasz akkor átkerülsz a szerkesztőbe, ahol fel tudod tölteni a képet/logót vagy ha már fel van töltve akkor ki tudod választani a feltöltöttek közül. Illetve például pólóknál tudod magának a pólónak a színét is változtatni. Ha beállítottál mindent akkor a jobb alsó sarokban a kék "Download" gombra kattintva tudod megszerezni a kész mockup-ot. Amint megnyomod a program átvisz téged az összes eddig elkészített mockup-ra és ott mégegyszer rá kell kattintanod a "Download" vagyis letöltés gombra és már a Tiéd is. 

Mockupkészítés

Website

Igen, a Renderforest-en egy saját honlap elkészítésére is van lehetőség. Ingyenes verzióban egy úgynevezett aldomain tudsz létrehozni, vagyis a honlapod címe valami ilyesmi lesz: sajathonlapom.renderforest.com. Viszont ha előfizettél akkor vásárolni vagy hozzácsatolni is tudsz saját domaint. 

Maga a honlap elkészítése egyébként nem bonyolult, sőt megkell mondjam kifejezetten könnyen szerkeszthető és kezelhető. Persze nem webshopoknak lett kitalálva de még így is rengeteg mindent tud.

A folyamat úgy indul, hogy a "Build Website" gombra kell kattintanod. Amikor ideérsz, a kék sávban tudsz választani a sablonok stílusa közül vagy a lila "Start creating" gombra kattintva egyből belevágni a közepébe a szerkesztésnek. A két igazából annyiban különbözik, hogy a sablonok között válogatva és rákattintva eleve azzal indulsz, a "Start creating" gombra kattintva pedig eldöntheted, hogy sablonnal akarsz elindulni vagy a nulláról a saját elképzelésed szeretnéd létrehozni. 

Image

Én személy szerint azt javaslom, hogy egy sablonból indulj ki és azt formáld a magad képére. Sokkal könnyebb így beleszokni a felületbe. 

Maga a szerkesztő egyébként jól átlátható, bal oldalon függelegesen helyezkedik el a menü. Bármire ha ráviszed az egeret kiírja, hogy miket tudsz csinálni. Bevallom először azt hittem, hogy nem lehet aloldalakat létrehozni és, hogy ez csak egy úgynevezett "OnePager" = egyoldalas honlap lesz de nem! Még aloldalakat is tudsz csinálni, a SEO-t is szépen be lehet állítani és a követőkódokat is egyszerű elhelyezni. Amit viszont hiányolok, hogy kevés widget vagyis kütyü vagy integráció van amit hozzá lehet csatolni. Amikor teszteltem, szerettem volna a Mailchimp-et hozzácsatolni de nem találtam erre lehetőséget, sőt még beágyazási lehetőséget sem, hogy a MailChimp-en készített feliratkozó modult elhelyezzem a honlapon. Ez elég nagy hiányosság, remélem nemsoká fejlesztik majd ezt a részt. De ezen kívül amúgy le a kalappal! Sok direkt honlap/blogkészítésre specializálódott motort kenterbe ver.  

FONTOS!!!

A honlap szerkesztése utána feltétlenül nyomj rá a jobb felső sarokban a "Publish" menüpontra, különben a teljes munkád odaveszhet. A gomb jelentésével ellentétben ezzel még nem osztod meg mindenkivel a honlapod, csupán a sajátjaid között elhelyezed. Így később már visszatérhetsz majd szerkeszteni. Én nem tettem meg ezt elsőre, ne járj úgy mint én! :) 

Grafika

Ez a rész még eléggé gyermekcipőben jár! Valamikor 2020 végén jött ki az éles verzió mint egy plusz funkció a Renderforest-en belül. Ez a gomb a "Design Graphics" menüpont ami lényegében egy képszerkesztő program. Kicsit olyan mint a Canva, de egyelőre messze nem tud annyit. A különböző socialmédia felületekre tudsz grafikákat lérehozni, átalakítani sablonokat, illetve posztereket, szórólapokat vagy prezentációkat. Mint mondtam ez még gyerekcipőben jár, így a szerkesztője is egy kicsit butácska de az, hogy az oldal kijött ezzel az új funkcióval arra enged következtetni, hogy a tulajdonosok terveznek további fejlesztéseket is.  

Image

Anyagiak

Hát igen erről muszáj beszélnünk ugyanis bár regisztrálni és kipróbálni lehet ingyenesen, de ahhoz hogy eltűnjön a vízjel és felhasználhasd az animációkat, grafikákat és minden mást a honlapodon vagy socialmédia felületeden már elő kell fizetni. De nem kell megijedni, nem megy rá a gatyánk is. 

Image

Több különböző csomag közül választhatunk és eldönthetjük, hogy éves vagy havi bontásban akarjuk azt fizetni. Havi bontásban a 12 hónap többre jön ki természetesen, ahogy ez lenni szokott. Amik alapvető különbségek a csomagok között:

  • a kapott tárhely
  • a domain-ek/honlapok mennyisége
  • az elérhető grafikák letöltésének minősége például az animációknál 
  • az elérhető zenék darabszáma
  • az a fránya Renderforest vízjel jelenléte

Az árak és az adatok alapján könnyen be lehet lőni, hogy melyikre van szüksége az embernek. Én az amatőr csomagra fizettem elő, éves leosztásban átszámolva kb 35.000 Ft volt. Ez leosztva 12 hónapra kb 2916 Ft. És ezért cserébe rengeteg mindent kapok. 

FONTOS!! 

- Az adott csomagokban havonta kapsz egy úgynevezett "credit" mennyiséget. Ezek a creditek pedig torlódnak, tehát ha nem költöd el adott hónapban (nem csinálsz belőle videót vagy mockup stb.) akkor a következő hónaphoz hozzá adódik. -

 

Ha ezt sokallod, akkorcsak nekedcsak mostvan egy ajánlatom!

Amennyiben nincs szükséged a Renderforest minden funkciójára és csak egy videót, grafikát, mockup-ot szeretnél, erre is van lehetőséged. Ugyanis megveheted az egyes elemeket egyesével is. Ehhez azonban fel kell regisztrálnod, megadnod a bankkártya adataidat, megcsinálnod a videót és ha elrontod, elgépelsz valamit vagy rossz logót használsz akkor kezdheted előröl. 

Az ajánlatom a következő:

Regisztrálj nyugodtan az oldalra, készítsd el a videód ingyenes verzióját, keress meg és én megcsinálom neked olcsóbban mint az egyes termékek ára lenne egyébként. Tehát például egy animáció, ami 1080HD minőségű, vízjel nélküli és felhasználható is az 20$ vagyis kb. 5900 - 6000 Ft. Én ezt megcsinálom neked fixen 5000 Ft-ért. Számlát is kapsz róla. 

Ez hasonlóképpen vonatkozik a különböző grafikákra. Természetesen az egyes termékek árainál a Renderforest árait vesszük alapul, tehát közös megegyezéssel lehet kalkulálni. Ha érdekel az ajánlat írj nekem egy üzenetet és beszéljük meg a részleteket! 

Íratkozz fel a hírlevelemre

Publish modules to the "offcanvas" position.