Google termékek egy vállalkozáshoz

Google termékek egy vállalkozáshoz

Biztos vagyok benne, hogy Te is találkoztál már Google termékekkel, sőt valószínűleg használod is őket. Ebben a cikkben összeszedem neked azokat a kevésbé ismert applikációkat amik segíthetnek a vállalkozásod kezelésében, fejlesztésében.

Kezdjük az elején. Hiszen van egy rakás alkalmazás amiket biztos, hogy Te is ismersz, láttad már valahol, használod vagy épp profi vagy benne. Ilyenek a Google kereső, Gmail fiók, Google AdWords, Google Analytics, Google Drive vagy a Youtube. Általában ezek azok amiket egy átlag felhasználó vagy egy kezdő vállalkozó ismer és használ. Az már külön szuper ha ismered és használod a Google Dokumentumokat, Diákat, Űrlapokat és Táblázatokat. Ez utóbbiak egyébként magukért beszélnek! HA nem ismernéd őket mindenképp ajánlom, minden amit elkészítesz online megosztható és szerkeszthető a munkatársaiddal.

Néhányat azért pontosítsunk, hogy mi is:

Google AdWords - Google Hirdetések, egy olyan felület ahol hirdetéseket adhatsz fel.
Google Analytics - Egy olyan program ahol a honlapodra érkező látogatók számát és viselkedését követheted nyomon.

Az összes általad használt Google alkalmazást megtalálod erre a LINK-re kattintva eléred, de ha szeretnéd megnézni az összes Google terméket, arra is van lehetőséged.


 Na de lássuk a kevésbé ismert applikációkat.

Google WorkSpace

Egy felület ami a közös munkát segíti, régi nevén GSuite-ként ismerhetted. Ez egy fizetős alkalmazás - 14 napos ingyenes próbaidőszakkal - ahol már havi 6 dollárért kaphatsz 30GB tárhelyet (alapból egy Google felhasználóhoz 15 GB jár), saját céges email címet és elérsz minden alkalmazást egy helyen - megosztva a többiekkel - amit egyébként külön-külön kellene megnyitogatnod minden alkalommal. Könnyű benne összehozni egy online meetinget a csapattal.

 

Google for Retail

 Ez az eszköz kifejezetten az online vásárlóknak illetve az online értékesítőknek lett kitalálva hiszen segít összekötni a webshopok termékeit azokkal akik a Google keresőjében igyekeznek megtalálni a számukra megfelelő terméket.

Amit érdemes belőle kiemelni az a Google Merchant Center és a Manufacturer Center

A Merchant Center-t ha webshopod van valószínűleg ismered hiszen ahhoz, hogy a Google Shopping-ban megjelenjenek a termékeid muszáj volt ide regisztrálnod. És ezzel a lényegét le is írtam az eszköznek. Ha van egy webshopod tele termékekkel, és szeretnél jobb helyezést elérni a Google találati listájában, valamint egyszerűen szeretnéd hirdetni a termékeket és könnyen nyomonkövetni az eredményeket akkor ez neked való. (A Google Shopping egyébként a Google saját "webshopja" ahol Te is és mindenki más is megjelenítheti az online termékeit - természetesen pénzért.)

 A Manufacturer Center - nekem is új volt - kifejezetten egy a gyártóknak kitalált felület lényegében nagyon hasonló céllal mint a Google Merchant Center. Feltöltheted a termékeid, rengeteg infótsz adhatsz meg róla és természetesen értékesítheted is őket.

 

 Ha már vállalkozás akkor természetesen szükséged lehet egy jó domainre. Viszont hiába a sok agyalás, előfordul, hogy az általunk kitalált domain név már valaki másnak is eszébe jutott sőt lehet, hogy gyorsabb is volt és meg is vette. Ezt az elérhetőséget tudod ellenőrizni a Google Domains nevezetű eszközzel, sőt meg is tudod venni ha akarod. 

Sokan nem szeretjük kiadni a kezünkből a honlapkészítés szépségét és szabadságát és sokszor inkább egy előfizetéses platformot választunk mint mondjuk a WebNode, Wix, Shoprenter vagy akár a Shopify. Azonban a Google-nek is megvan a maga Webdesigner platformja ami egy letölthető program és nagyon szuper oldalakat lehet vele létrehozni akár programozó tudás nélkül is.

Google MyBusiness

 Vagyis a Google Cégem egy mindenki számára elérhető, ingyenes felület azzal a céllal, hogy megjeleníthesd vállalkozásod a Google keresőjében, térképen és ilyenek. Azonban egy picit még ennél is többet tud. Ugyanis egy egyszerű profilon kívül feltöltheted ide a termékeidet, szolgáltatásaidat - akkor is ha nincs más webshop motorod - galériádat, véleményeket gyűjthetsz és(!) saját honlapot is létrehozhatsz. Igaz, ez a honlap egy nagyon egyszerű, alig szerkeszthető minimál platform de "egynek nem rossz". Én is megcsináltam a sajátom. Próbának szántam de rájöttem, hogy minél több felületen jelenek meg, annál jobb. Megadhatsz neki egy egyszerű domain nevet is akár vagy vásárolhatsz hozzá a Google Domains-en keresztül. Azonban maga a felület annyit sem tud mint a Google Blogger.

 Összegezve ezt a Google MyBusiness appot leginkább a helyi kisvállalkozásoknak ajánlom, de természetesen megjelenni rajta mindenkinek érdemes! 

Google Marketing Platform

A név azt hiszem magáért beszél. De azért megpróbálom nem lerendezni ennyivel. A Google Marketing Platform egy olyan felület ahol a különböző marketinghez használt eszközeid - amiket a Google csinált - összekapcsolhatod egyetlen nagy műszerfalra. Maga az applikáció ingyenes, ugyanakkor a különböző eszközöknek már lehetnek költségeik. Innen tudod kezelni a Google Analytics-et és a reklám kampányaidat is, a Google kis és nagy cégeknek is ajánlja és a kezdő oldalon ki is alakított egy választási lehetőséget, hogy mindenki a számára szimpatukus úton induljon el az eszköz beállításán végigvezető tutoriallal. Kifejezetten hasznos lehet olyan vállalkozások számára ahol a vásárlók köre széles és nehéz megtalálni a legjobban teljesítő paramétereket. 

 

 Google Learn Digital Garage

 Na viszont ha már ennyi mindenről beszéltünk és új volt akkor meg kell említeni a Google online képzési központját is. Szerencsére a giga cég nem csak a különböző platformok megalkotásában igyekszik az élen járni, de felismerte azt is, hogy bizony nem úgy születtünk, hogy ezeket a programokat tudjuk is kezelni. Erre való ez az applikáció, hogy megtanuljuk kezelni őket. Rengeteg ingyenes oktatás közül választhatunk és még hivatalos elismervényt is kaphatunk bizonyos kurzusokról amiket akár az önéletrajzunkba is érdemes lehet betenni. 

Google Pay

 Ez a Google saját fizetési rendszere. Lényegében ugyanús működik mint a paypal, revolut vagy ApplePay. Akinek van Androidos telefonja az nagyon könnyedén telepítheti (bár sajnos nem mindegyik készülékkel kompatibilis - az én Xiaomi Mi 9T-mhez például nem az), hozzákötheti a bankkártyáját és már fizethet is vele a Googe Play áruházban, webshopokban (ahol van ilyen opció) vagy akár boltokban is a kasszánál de ugyanilyen könnyedén küldhetünk vele egymásnak is pénzt. Arról nem is beszélve, hogy ha ezen keresztül fizetsz akkor az alkalmazás magátó nyomon követi a kiadásaid, bevételeid és hó végén könnyedén összegezheted, hogy mire mennyit költöttél. 

Google Meet

 A Google Meet a Google Hangouts chat és a Duo videochat programokból nőtte ki magát. Nem teljesen tudtam beazonosítani, hogy a járvány miatt született vagy már előtte is létezett csak kisebb közönséggel...a lényeg azonban, hogy van. Egy beton biztosan működő, mostanában főleg az egyetemeken használt videokonferenciák lebonyolítására alkalmas program. Bár a stabilitása tagadhatatlan, mégis szerintem sokkal kevesebbet tud mint mondjuk egy Zoom vagy egy Skype. Előbbiről 3 cikket is írtam, hogy miként tudod telepíteni és használni. 

Akinek van Google felhasználója - márpedig ha van Gmail fiókod akkor van - az bármikor ingyenes tudja használni. 

 

Mint láthatod rengeteg applikáció, program és felület áll rendelkezésedre ha vállalkozást vezetsz. Véleményem szerint talán túl sok is és olyan guglisan kicsit talán túl is van bonyolítva pedig az alap koncepció igazán egyszerű. Minden típusú vállalkozásnak meg akar felelni a Google. Ennyi. Pedig én személyszerint sokkal szívesebben használnék egy olyan felületet ahova tényleg minden Google applikáció felvehető és magam rakom össze a "műszerfalam" és hogyha ebben minden fizetős alkalmazás is benne lenne akkor még meg is érne havi 10-12 dollárt. Persze ha ügyesek vagyunk ezt a funkciót a Google Chrome böngésző is elvégzi teljesen ingyen.

Tudom, sokminden kimaradt a felsorolásból de mint mondtam ez csak azoknak az applikációknak a gyűjteménye amelyek egy vállalkozás életét könnyíthetik meg. Ezeken kívül még sokminden más is van amiknek a mindennapi életünkben vehetjük hasznát. 

Íratkozz fel a hírlevelemre

Publish modules to the "offcanvas" position.