CryptoTab - avagy a böngésző ami bitcoint termel

Cryptotab

A Bitcoin mára már nem számít újdonságnak, számtalan különböző crypto valuta kering szerte az  interneten de ez volt az első és ez jelenleg a legdrágább is. A kérdés inkább az, hogy miként lehet termelni, hogy lehet elkölteni és egyáltalán legális-e. Ebben a cikkben bemutatok egy programot és hozzá néhány kiegészítő app-ot amik remélhetőleg választ adnak a kérdéseidre.

Mi az a Bitcoin?

Bitcoin

A tisztánlátás végett először tisztázzuk, hogy mi is pontosan a Bitcoin!

A bitcoin, röviden BTC, egy olyan digitális fizetőeszköz, amelyet elektronikus úton hoznak létre és tárolnak. Az egyik legnagyobb különbség a hagyományos pénz, illetve a bitcoin között az, hogy a bitcoin decentralizált, ami azt jelenti, hogy nincs mögötte sem központi bank, sem kormány, sem pedig egy kibocsátó vállalat. Egyetlen intézmény sem ellenőrizheti a bitcoint, illetve a mögötte működő hálózatot. Nem tudják a bankok sem felügyelni vagy irányítani.

A bitcoin ugyanúgy használható termékek és szolgáltatások vásárlására, mint a hagyományos pénzek, azaz a forint, az euró vagy a dollár. Ebben az esetben viszont nincs kézzelfogható eszköz vagyis csakis elektronikus fizetésekhez lehet használni, mintha bankkártyával vagy hitelkártyával vásárolnánk. 

Ez egy olyan forradalmi megoldás, amelynek köszönhetően egy új pénzügyi szektor, a kripto- és blokkláncipar született. A kriptovaluták királyának is nevezik, már számos iparág, köztük a bank- és biztosítási szektor, illetve a mezőgazdaság is aktívan használja. A hagyományos pénzzel ellentétben, a bitcoin fizikailag nem megfogható, azaz nem nyomtatják. Ezzel rengeteg pénz megspórolható és abból a szempontból biztonságosabb is a hagyományos fizetőeszközöknél, hogy nem lehet hamisítani. A bitcoint bitcoin bányászok számítógépes szoftverek segítségével hozzák létre különböző problémák megoldásával, amit a szektorban bányászatnak neveznek.

Hogyan lehet hozzájutni?

Ahogy mondtam tudsz bányászni de bizonyos felületeken, mint az EToro tudsz vásárolni és kereskedni is vele.

De mi most foglalkozzunk a bányászattal. Ez lényegében annak a számítógépnek a memóriáját veszi igénybe amelyiken éppen bányászol, tehát a bányászat sebessége attól is függ, hogy az adott gép mennyire erős. Ezért szoktak erre a feladatra létrehozni kész szobányi "gépeket" hűtőrendszerrel és hasonlókkal. Van ennek a bányászatnak egy online verziója is ami alatt ezesetben a böngésződön keresztüli bányászatot értem. Ha kicsit is elkezded beleásni magad a témába találkozni fogsz különböző oldalakkal ahol kattintásért cserébe vagy egy bizonyos "motorral" bányászhatsz Bitcoin-t, de még játéknak álcázott oldalak is vannak ahol valóban tudsz játszani és látszatra valóban termelsz Bitcoin-t. Ezek nagyon jól néznek ki, szépek és a regisztráció után remekül mutatják is ahogy termelődik a cryptovalutánk. Eddig rendben is van a dolog. A gond ott szokott kezdődni amikor pár hét bányászat után meglátod a napfényt, eléred a kifizetési küszöböt és elindítod a kifizetési folyamatot az online pénztárcádba. A legtöbb oldal ekkor szokott rejtélyesen megszűnni, hirtelen "under maintanance" vagy "under construction" felirat kerül a teljes oldal helyére és kb soha nem kapod meg a pénzed. Meg kell mondjam a kíváncsiság engem is hajtott és én is jópár ilyen oldalt kipróbáltam a gyors mégis passzív jövedelem reményében. Nem váltak be. 

CryptoTab

CryptoTab

Aztán megtaláltam a CryptoTab-et. Amit most részletesen bemutatok neked. 

A CryptoTab egy böngésző. Ugyanolyan mint a FireFox, Google Chrome vagy Microsoft Edge böngészők amelyek közül valamelyiket Te is használod. Ugyanúgy lehet rajta internetezni, sőt a Google Chrome-mal még szinkronizálható is, vagyis minden jelszavad, elmentett könyvjelződ és még a különböző Chrome kiegészítők is áthozhatóak ide.

Mindössze annyiban különbözik a többi böngészőtől, hogy miközben Te szörfözöl a neten Ő bitcoin-t bányászik a gépeden. De nem csak a gépeden mert a tabletedre, laptopodra is letölthető a program és ugyanazzal a felhasználóval ott is be tudsz jelentkezni így egyszerre akár több eszközön is tudsz Bitcoin-t termelni.

 

Lépésről lépésre!

Maga a használata a programnak nem egy bonyolult dolog. Néhány kattintással le tudod tölteni, regisztrálsz vagy bejelentkezel és már indíthatod is a termelést. A géped persze felmelegedhet, szóval érdemes egy jó hűtőt beszerezni alá.

01

Letöltés

Az alábbi gombra kattintva le tudod tölteni a CryptoTab böngészőt.
02

Regisztráció

Miután letöltötted és telepítetted a programot regisztrálj vagy ha már van felhasználod akkor jelentkezz be!
03

Bányássz!

Indítsd el a bányászást! Szörfözz a neten közben vagy nézz filmet, hagyd ott a gépet vagy bármi
04

Fizetés!

Amint elérted a kifizetési limitet, kiutalhatod magadnak a saját Bitcoinjaid amit néhány napon belül meg is fogsz kapni!

Tényleg kifizet?

Igen! A CryptoTab egy bejegyzett vállalat és nagyon komolyan veszik a fejlődésüket és a megítélésüket is így odafigyelnek arra, hogy minden kifizetés megérkezzen a beállított CryptoPénztárcára. Bár el kell érni a kifizetési limitet de megfogod kapni a Bitcoin-od. Az, hogy ezt milyen gyorsan éred el függ attól, hogy milyen sebességre állítod a bányászást, mit tud a géped, hány gépen bányászol egy időben és, hogy milyen nagy a "Bányász hálód". Vagyis, hogy hány embert hívsz meg "magad alá" és, hogy ők mennyire aktívan bányásznak. Be is teszek néhány képet ide a saját kiutalásaimról.

CryptoTab

Mennyit lehet vele keresni?

Nekem néhány hét alatt jött össze 0.000058 BTC ami kb 2.5 USD = 800 Ft. Szóval vagyonokat nem egyszerű vele összehozni. Elméletben lehetséges felállítani vele egy stabil passzív jövedelmet, hiszen ma egy Bitcoin 13 millió forint körül mozog ahogy a fenti chart-on is láthattad, de ahhoz neked is több gépen kell egyszerre termelned és több száz aktív bányászt kell a hálódba beszervezned. Ehhez megkell hívnod ismerősöket, ismeretleneket és nyaggatni őket, hogy bányásszanak...tipikus MLM meló...szóval aki nem erre született annak nem feltétlenül ajánlom. Viszont ha ott ültök a koliban, irodában vagy a családdal kerestek valami közös projektet akkor érdemes lehet kipróbálni. 

Felmerülő problémák

Mint minden programnál, itt is megkell említeni a felmerülő problémákat. Amivel én a legtöbbször találkoztam az, hogy nem tölt be a program. Például mobilon vagy a gépemen egy-egy aloldal csak sokadjára tölt be. Ez azonban nem mindig a program hibája - volt, hogy a netem vacakolt - de néha igen. Mondhatnánk, hogy a siker átka, hogy a rengeteg felhasználó miatt a böngésző Bitcoin bányászó részének néhány aloldala nem töltődik be. Ilyenkor nem kell megijedni és eldobni mindent, némi türelemmel és elegendő próbálkozással, frissítéssel el lehet jutni a kívánt oldalra. Ez a probléma mobilon néha már az indításnál jelentkezik. Érdemes ellenőrizni, hogy nem kell-e frissíteni a programot illetve néhányszor frissíteni a mobilos böngésző bányász oldalát is. Nekem végül mindig betöltött.

Hogy jutok hozzá a pénzemhez?

Hát igen! Az egyik nagy kérdés, hogy hova tudod kiutalni magadnak a megtermelt Bitcoinokat hiszen számtalan online pénztárca létezik amik közül jópár elfogadja a különböző cryptovalutákat. Viszont ekkor is még csak egy online zsebben van a pénz és messze nem felhasználható. Kivéve persze ha olyan weboldalt keresel ami elfogad cyrptovalutákat is fizetőeszközként, de ez még nem egy széleskörben elterjedt fizetési mód. 

Van azonban egy olyan online pénztárca is ami nemcsak, hogy elfogadja a Bitcoin hanem át is tudod váltani más cryptovalutákra valamint akár USD, GBP és EURO valutára is sőt, még HUF-ra is! A hab a tortán, hogy hozzá tudod rendelni a saját bankkártyádat és tudsz vele fizetni a boltban is. Illetve rendelhetsz is a cégtől valódi bankkártyát amivel ugyanúgy fizethetsz mint a sajátoddal. Ez a Wirex. Aki ilyesmibe fogna annak ajánlom figyelmébe, már a cryptovalutákkal való kereskedéshez is jól jöhet. 

CryptoTab

És ezt le kell adózni? Hogy működik ez?

Ez az egyik legfontosabb kérdés ami foglalkoztatja az embereket ha cryptovalutákról van szó. Hogy is működik az adózása ennek az egésznek Magyarországon. Én sem tudtam, megkérdeztem a könyvelőmet aki készséggel segített. Az ő leírását olvashatjátok a továbbiakban. 

A kriptovaluták manapság nagyon népszerűek, mert alternatív befektetési eszközként, kiegészítő bevételi forrást jelenthetnek a magánszemélyek, illetve a vállalatok számára, azonban fontos kiemelni, hogy az általuk megszerzett pluszjövedelem is adóköteles.


Magyarországon még nincs egyértelmű és egységes kripto szabályozás, sem olyan bank, sem olyan pénzügyi szervezet, mely rendes pénznek, vagyis fizetőeszköznek tekintené a kriptovalutákat. A NAV-nak sincs semmiféle erre vonatkozó hivatalos tájékoztatója és a magyar jogrendszerben egyelőre nincs semmilyen tételes szabály a kriptovaluták jogi megítélése kapcsán sem.1 Azonban a már eddig bevezetett kripto szabályozásokból és más jogszabályokból levezetve az ezekre vonatkozó adózási szabályokat kikövetkeztethetjük.2

Magánszemélyek:

Magyarországon a kriptovalutákat 2020-ban nem tekintik értékpapírnak. Többek között azért, mert nincs szabályozott piaci környezete, sem kijelölt hatósága, amely a kriptovaluták megszerzését, illetve az abból származó jövedelem adózását teljeskörűen ellenőrizné tudná.

A magyar  SZJA törvény értelmében a kriptovaluta értékesítéséből származó árfolyamnyereség úgynevezett egyéb jövedelemnek tekinthető, melyet akkor kell bevallani, amikor a kriptovalutát valaki törvényes fizetőeszközre váltja és abból nyeresége keletkezik. 

A jövedelem - azaz a nyereség - után fizetendó:
- 15%-os SZJA (költségként nem lehet elszámolni, ezért az szja-t ilyenkor csak a jövedelem 87 százalékára kell vetíteni3)
- 15,5%-os szociális hozzájárulást kell fizetni

Ezek miatt összesen 26,535 százalék a tényleges adóteher.

Az adókötelezettség megállapításához a kriptovaluta tulajdonosnak rendszeresen le kell jegyeznie, hogy milyen kriptovalutához jutott, illetve adott el, mikor és mennyi értékben. A kriptovaluta beszerzési értéke és eladási értéke közötti különbséget meg kell szorozni a darabszámmal, amelyből megállapítható az adott ügylet eredménye, tehát a különbség lesz az adó alapja. Tárgyévben a nyereséges ügyletek eredményét összeadva számolható ki a jövedelem, amely után a már fentebb említett személyi jövedelem adót és szociális hozzájárulási adót kell megfizetni. Adóbevallás készítésekor, mindig abban az évben kell bevallani a jövedelmet, amelyik évben a kriptovaluta - fiat valutára való - átváltásra, illetve a folyószámlára kiutalásra került.

Amennyiben kriptobányászati tevékenységből jutunk plusz pénzhez, azt önálló tevékenységből szerzett bevételnek tekinti az állam. Ekkor két lehetőségünk van. A már fentebb említett 15%-os SZJA, illetve 15,5%-os szocho megfizetése lehetséges, vagy választhatjuk a tételes elszámolást, amely esetében a bevétellel szemben elszámolható a tevékenység folytatása érdekében ténylegesen felmerült és igazolt költség, illetve a tárgyi eszközök (kriptobányászati számítógépek) amortizációja.

Vállalkozások

Gazdálkodó szervezet esetén is lehetséges bitcoint és más kriptovalutát bányászni, illetve termék vagy szolgáltatás ellenértekét kriptovalutában elfogadni. Mivel azonban erre vonatkozóan sincs konkrét jogszabály vagy kormányrendelet, így annyi biztos csak, hogy az adózás előtti eredményből 9%-os társasági adót kell fizetni. Tradicionális fizetőeszközre történő átváltáskor nem tudni, hogy kell-e bármiféle más járulékkal számolni, mivel ezzel kapcsolatban nincs egységes szabályozás.

Ellenőrzések

Gyakran foglalkoztatja az embereket, hogy mire lát rá az adóhatóság a kriptovalutás tranzakciók esetén a blokklánc nyújtotta anonimitás miatt. Az ügyletek ugyan valóban nem látszanak, viszont amikor beváltják euróra vagy dollárra, akkor az online pénzváltónál azonnal megjelenik a tulajdonos. Az Európai Unióban a pénzmosási  szabályokat nemrég kiterjesztették a virtuális fizetőeszközökre és azok közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatókra, továbbá a letétkezelő pénztárca-szolgáltatókra is. A jogszabályban definiálták a virtuális fizetőeszközöket is, amelybe egyértelműen belepasszolnak a kriptovaluták.

A szakértő szerint nagy bizonyossággal számíthat a bankja alapos érdeklődésére az a személy, aki nagyobb összegű utalást kap egy kriptotőzsdéről a bankszámlájára, jóllehet nem minősül alapból pénzmosás gyanús ügyletnek, ha valaki ezzel fizet, de mégis a legtöbb pénzintézet belső szabályzata szerint a tranzakció fokozott figyelmet igényel.3

1 https://www2.deloitte.com/hu/hu/pages/deloitterol/articles/bitcoin-adozas.html
2 https://hu.coincash.eu/blog/hogyan-adozzak-bitcoin-utan
3 https://www.portfolio.hu/befektetes/20201211/sulyos-adokkal-szamolhatnak-a-kriptovalutazok-csak-addig-orulhetnek-amig-ki-nem-veszik-a-penzuket-461208

Összegezve

Én ajánlom mindenkinek a CryptoTab böngészőt aki szeretné kipróbálni a Bitcoin bányászatot. Maga a böngésző része szuperül működik és gyors is. Csak figyelj oda az adózásra ha komolyabb összeget termelszt! :D Természetesen ha kérdésed van, vagy segítségre szorulsz a használatában, keress meg nyugodtan! 

Íratkozz fel a hírlevelemre

Publish modules to the "offcanvas" position.