Canva - Légy a saját grafikusod

Canva - Dizájn Mindenkinek

Az egyik legnagyobb kihívás egy vállalkozás vezetésénél az állandó kreatívitás szüksége, a különböző posztok, grafikák, animációk elkészítése, hogy mindig újat és egyedit alkoss. Ebben segít a Canva ami egy kiváló eszköz lényegében bármilyen grafika elkészítéséhez.

Canva

Az oldalt a www.canva.com oldalon éred el és a jobb felső sarokban a "Regisztráció" gombra kattintva tudsz felregisztrálni. A folyamat nem bonyolult és a program használatához erre mindenképp szükség van. NE AGGÓDJ, a regisztráció és a program használata is ingyenes, kivéve ha szeretnéd használni a PRO funkciókat, de erről majd egy kicsit lentebb leírok mindent. 

Ha túl vagy a regisztráción és bejelentkeztél a "Kezdőlapra" kerülsz aminek a bal szélén láthatod a felhasználódat érintő menüpontokat/lehetőségeket. A kép nagyobbik részén - az üdvözlő szöveg alatt - látod a különböző platformokra készíthető grafikákat csoportokra szedve, illetve természetesen a saját legutóbbi terveidet. A sablonok között a felső sorban elhelyezkedő "Sablonok" és "Felfedezés" menüpontok segítségével is böngészhetsz, no meg persze a kereső segítségével is.

Canva

Keresni pedig kétféleképpen lehet. Az egyik a jól ismert, klasszikus kereső sor, a másik pedig, hogyha a "Terv készítése" gombra kattintasz.

Az első esetben ha megtaláltad azt amit kerestél és rákattintottál, akkor egy olyan felültre kerülsz ahol az adott kategóriában egy csomó már kész sablont találsz amiket a magad képére igazíthatsz.

A második esetben ha rákattintasz a szükséges tervre akkor egy teljesen üres tervvel fogsz kezdeni. Persze még ekkor is tudsz majd keresni a sablonok között.

Két fontos dolog!!

1. Ezeknek a terveknek a többsége az ingyenes regisztrációval használható. Fizetni inkább a különböző fotókért, videókért és bizonyos elemekért stb.-ért kell.

2. Azért fontos megkeresned a számodra megfelelő felületre jellemző grafikát, mert akár sablonnal kezdesz, akár üres felülettel, a mérete az adott grafikának pontosan akkora lesz mint amekkorának az adott Socialmédia felületen annak lennie kell.

Bal oldali menü

Na de mielőtt rátérünk a szerkesztésre, még pár dolgot vegyünk végig. Az egyik ilyen az a bizonyos menü a bal oldalon ami rád vonatkozik mint felhasználó. Ezt most fenntről lefelé haladva veszem sorra.

1. Neked ajánljuk - Ide gyűjti össze a program azokat a sablonokat, katagóriákat amiket a legtöbbször használsz vagy amikről úgy gondolja az előzmények alapján, hogy hasznodra válnának.

2. Minden terved - Értelemszerűen itt találod az összes valaha készített tervedet. Innen tudod őket törölni is, ekkor a Kukába kerülnek.

3. Legutóbbi tervek - Itt a legutóbb szerkesztett terveidet találod.

4. Megosztva veled - Megoszthatod más Canva felhasználókkal a terveid és közösen is szerkeszthetitek őket. Természetesen ők is megoszthatják veled a saját terveiket. Ezeket találod itt.

5. Arculati csomag - Beállíthatod a vállalkozásodhoz tartozó színeket, logókat. De akár több ilyen arculati csomagot is beállíthatsz. Ezek később nagy szolgálatot tesznek a szerkesztésnél, hogy nem kell mindig feltölteni vagy beállítani mindent hanem egy csak egy kattintással elővarázsolod őket. 

6. Tartalomtervező - A Canva összeköthető a Facebook illetve Instagram oldaladdal és az elkészített grafikákat betudod időzíteni akár itt is. Ezeket majd a Canva posztolja helyetted a nevedben. 

7. Minden mappád - Létrehozhatsz mappákat a programon belül, hogy az elkészült terveket az átláthatóság jegyében rendszerezni tudd. 

8. Kuka - Itt találod a kitörölt elemeket. 

Az én képeimen láthatsz egy 9. "Mi" menüpontot. Ez a csapatomat jelzi - tudom nem vittem túlzásba a névválasztást. Ennek az a lényege, hogy ha előfizetsz a Canva PRO-ra akkor csapatot alkothatsz akikkel folyamatosan megoszthatjátok a munkát, befejezhetitek egymás képeit és ugyanúgy posztolhattok a különböző socialmédia oldalakhoz. 

Képszerkesztés - röviden

Ha mindent szépen átnéztél és kiválasztottad, hogy melyik grafikai formátum lesz az első áldozatod akkor ideje nekilátnod a szerkesztésnek. Amikor megérkezel a szerkesztőbe - függetlenül attól, hogy mit választottál - bal oldalon fogsz majdhogynem mindent megtalálni amit használhatsz. Ezt a részét a felületnek nevezhetnénk mindenes doboznak. Itt vannak a betűtípusok, képek, videók, szövegminták, sablonok stb. amik közül válogathatsz. A szerkesztő egyébként egy nagyon egyszerű, úgynevezett drag&drop szerkesztő, tehát amit szerkeszteni szeretnél vagy odébb vinni azt egyszerűen csak ragadd meg az egered bal gombjával és dobd odébb.

Amire rákattintassz azzal különböző dolgokat tudsz csinálni. Színt állítani, méretet, tükrözést, szintezést, forgatást, animálást, áttetszőséget állítani stb. Ezeket az opciókat a szerkesztő tetején találod meg a fehér sávon.

Image

Bizony! Animációkat, sőt videókat is összerakhatsz a Canva segítségével. De a megfelelő sablont/méretet választva akár honlapot, posztert, előadást is összeállíthatsz. Megkell mondjam, sokkal többet tud mint egy szimpla PPT vagy Prezi.

Az alábbi kis videót elindítva láthatsz néhány példát egy szövegnek az animálására egy képen.

Letöltés

Az egyik legszuperebb az egészben, hogy a megosztás mellett akár le is töltheted magadnak az elkészített munkáid. Ezt nem csak, az ilyen programoktól megszokott, JPG vagy PNG formátumban teheted meg, de akár PDF, GIF vagy MP4-ben is. Így pikkpakk lehet a semmiből egy komplett reklámvideód is akár. 

Canva Pro

Persze nem állítom, hogy egyből profi leszel a dologban, de az egész program használata kicsit olyan mintha játszanál a gépeden. Könnyen bele lehet jönni és hamar rájön az ember a kis trükkökre, technikákra. A gond és bosszúság akkor kezdődik amikor az elképzeléseid megvalósításakor egyre többször akadsz el ott, hogy a kívánt ikon, kép vagy bármi csak a Canva PRO verzióban használhatóak fel. Ez nekem is keresztbe vágta a terveimet nem egyszer. Aztán utánajártam a Canva PRO előnyeinek, költségeinek. Számolgattam és úgy döntöttem, előfizetek rá. 

Az első amit le kell szögezzek: NEM BÁNTAM MEG! Talán ez volt a leghasznosabb dolog amire a vállalkozásom kapcsán előfizettem. Pedig jó pár dolog van aminek szintén nagy hasznát veszem, de a Canva mindent visz. Rögtön az előfizetés után már hozzá is fértem minden addig vízjellel ellátott, letiltott dologhoz és lettek "csapattársaim" is. 

Az előfizetés símán ment. Paypal-lal fizettem és azóta is havi rendszerességgel levonja a program a számlámról azt a kb 3900 Ft-nak megfelelő US Dollárt. Persze ezt bármikor leállíthatom a Canva-n belül egy kattintással. 

Én egyébként az "egyszerű" PRO verziót választottam de van ennél egy nagyobb csomag ahol már az egyes elkészült grafikák kinyomtatására is kap az ember komoly kedvezményeket - más plusz szolgáltatásokkal egyetemben. Ezt a kezdőlapon a "Pricing" gombra kattintva Te is megnézheted. 

Íratkozz fel a hírlevelemre

Publish modules to the "offcanvas" position.